Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Carl_Watner Bautista_Heguy Año_674 Años_1420_adC CAPAWARE Año_91 Bonsai Cantharis_heleocharis Baubigny_(Cote_d'Or) Cantón_Valencia Bobina_de_ruhmkorff Castillo_de_villamorey Bandera_de_la_Republica_de_China Carmen_Garcia_Bloise Basilica_de_la_vera_cruz Carlos_Martínez_Alonso Cardo_el_cuajo Casco_ciclista Años_2060 Bromus_boraei Batalla_de_Mons-en-Pevele Boston_(Massachussets) Castroviejo_(La_Rioja) Cacalilao Chapa_(Amarante) Base_Amundsen-Scott_Polo_Sur Bot._Centralbl. Campos_Decumanos Barrio_Humedo_de_León Carlos_Fernández_López_Valdemoro Castro_Club_de_Fútbol Catedral_de_la_Intercesion_de_la_Virgen_en_el_Montículo Cerro_Gordo_(Bayamón,_Puerto_Rico) Catedral_de_Nuestra_Senora_de_Munich Cayos_Francisqui Bulbine_dielsii Catón_en_Útica_(Majo) Betoldi Batalla_de_Höchstädt_(1703) Banda_presidencial_de_Chile Chaldej CMRR Centro_de_documentacion Balón_de_gas Bildoze_Onizpea Bandera_de_guam Castillo_de_Berroquejo Bahía_de_Algeciras Celulas_Comunistas Cataflam Byodo_in Bandera_de_Armenia_(Colombia) Bernard_Germain_Étienne_comte_de_La_Ville-sur-Illon_La_Cépède Bodegas_torres Campeonato_Mundial_de_Esquí_Alpino_de_1933

html map