Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Wyandotte Congreso_nacional_de_chile Viscosimetro Achicorias_amargas Viktor_Belenko Ciudadela_de_Alepo Claudio_Moyano Vladimir_Aleksándrovich Villereversure West_Long_Branch_(Nueva_Jersey) Vienna_(Luisiana) Alderico_de_Le_Mans Children_of_Men Combretum_taborense Volver_a_creer Alcalinoterreo Coeficiente_de_utilización Windows_Me Christian_Guzmán_Napurí Vaumoise Complejidad_de_Kolmogorov Comision_Nacional_de_Telecomunicaciones_de_Venezuela Clase_Broadsword Abhandlungen_der_Mathematisch-Physikalischen_Classe_der_Königlich_Bayerischen_Akademie_der_Wissenschaften Villanueva_del_Rebollar_(Palencia) Zonitis_queenslandica Achará Comite_Privado Agente_reductor Voz_de_grecia Aguas_Santas_(Póvoa_de_Lanhoso) Codificación_(Chile) Violetas_imperiales Château_Bréhain Xeilyathum Wheeler_AFB Acorazado_Roma_(1940) Veronica_Cepede_Royg A_Cantar_con_Xabarín Ajedrez_retrospectivo Xlib Ada_Chaseliov Werner_von_fritsch Conmemoración_de_los_fieles_difuntos Zeruda_no_Densetsu:_Yume_o_Miru_Shima A_andreniformis Akiko_Kojima Víctor_Nunez_Rodríguez Charnay_lès_Mâcon Xilianos Werthers_Original Afro-dite Vorder_Grauspitz Contenidos_móviles Congruencia_de_mirimanoff

html map