Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Guantes_de_la_Virgen Humber_Bridge Mirmeleóntidos Auricularia_auricula_judae Andropogon_latiflorus Arcediano Habsburgo_Lorena Habenaria_bracteata Idioma_bassari Holly_Hunter Aspillera Guillermo_V_de_Montferrato Automotor_a_talcahuano Heleioporus_barycragus Atlantida_(desambiguacion) Aulacoderus_brevitegminis Hábrók Icoságono Motocicleta_naked Arroz_con_conejo_y_caracoles Arrondissement_de_Saint-Quentin Grupo_de_M66 Ano_722 HIStory:_Past,_Present_and_Future_Book_I At17 Monte_Pollino Anthony_buzzard Archivo_informático Arterias_interlobulares_del_rinón Arthur_Harris Antibiotico Ascoliella Movits! Hylomecon_japonica Andrés_Sanfuentes Anaxilao_de_Larisa Monte_Gerbier_de_Jonc Antón_García-Abril Antologia_del_interés_I Hrafnkel Avrigney-Virey Hexarthrius_parryi IFA_Shield_2013 Archidiócesis_de_Cosenza-Bisignano III_milenio_d._C. Hadag_Nachash Hydrilla_dentata Astro_Boy_(película) Anos_1920_a_C Houlbec-pres-le-Gros-Theil Hélene_Perret Hans_von_dohnanyi Huesos_tarsianos Ministerio_de_Policía_de_Francia Heterolamium

html map