Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mordella_trinotata Gymnothorax_robinsi Harmony_(Wisconsin) Gulli Antitusivo Guerra_sucia_en_Espana Hammarbya_paludosa Grup_de_Mecha Histiogamphelus_cristatus Astragalus_venosus HD_179821 Monasterio_de_Santa_Engracia_de_Zaragoza Autovia_Logroño_L.P._Navarra Arthur_Capell,_I_conde_de_Essex Mirjana_Lučić Arboussols Apeadero_Hospital_Neonatal As_roma Arundastrum_benthamianum Géranos Ataque_de_pulso_electromagnetico Gullem_Rubio Aznalcázar Guacharos_del_Parque_Nacional_Tingo_María Hammers_and_veils Asarca_unguis-cati Monumento_a_Eva_Perón_(Buenos_Aires) Guerra_del_francés Monte_Real Anthyllis_ceretanica Mr_3000_a_tres_golpes_de_la_fama Mo_Edward_Cheeks Aracena_en_concierto Hamlet,_el_honor_de_la_venganza Monte_y_matorral_de_santa_helena Gymnocactus_gielsdorfianus Hector_Noguera Guerra_de_Afganistán_de_2001 Gótico_americano Idioma_espanol_en_Africa,_Asia_y_Oceanía Auberives_sur_vareze Helianthemum_leptophyllum_subsp._scopulorum Honved Antonio_de_Valdivieso Ayya_Vaikundar Harsha_Vardhana Halimede_(satelite) Höga_Kusten_Bridge Avenida_del_Cid_(Sevilla) Australian_idol Andryala_robusta Antonio_Perez_García Mina_Nuevo_Leon Historia_de_europa Apache_lipán

html map