Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estación_de_Boncourt Faro_Punta_Ángeles Eslovaquia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Invierno_2006 Etologia Endopeptidasa Estado_de_Veracruz El_mundo_es_plano_una_breve_historia_del_siglo_XXI El_Universo_(serie_de_television) El_Vicio_del_Duende Festival_Folclorico_Reinado_Nacional_del_Bambuco_y_Muestra_Internacional_del_Folclor Eugenio_A._Garay Estación_de_Grenchen_Süd Euphorbia_canaliculata El_día_del_chacal Extasis_temporal Eucalyptus_stuartiana_var._longifolia Fantasía_para_un_organo_mecanico_(Mozart) El_judío_SüB Fesches-le-Châtel El_Espinal_(desambiguacion) Flora_italiana,_ossia_descrizione_delle_piante El_Prado_(Málaga) Eurysolen Federacion_de_Basquetbol_de_Filipinas Falso_castano_amarillo Erráptor El_inglés_de_los_güesos Elche_C._F. Francisca_Mercedes_Hernández_Miñana El_plan_B Escuelas_de_cirugía_plástica_argentinas Estacion_Millantú Fiscal_General_de_los_Estados_Unidos Festival_de_ajedrez_de_Canada_de_Calatrava El_Alcázar_(periódico) El_puerto_de_Santander Esciúrido Elecciones_generales_en_Sudáfrica_de_1994 Emerano_de_Ratisbona Estacion_de_Pàdua Franklin_(Misuri) Festival_de_edimburgo Francisco_Pizarro_(futbolista) Euphorbia_barnhartii Fourcigny Evolucion_de_las_aranas Eloisa_esta_debajo_de_un_almendro_(teatro) Ezequiel_Fernandez_Jaén Federico_Etxabe Ehime_F.C. Farnum Expedición_19_(ISS) El_filandón Erythrophleum_gabunense Esgrima_en_los_Juegos_Mediterraneos_de_2009

html map