Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Cesar_Cáceres_Canete Carol_Higgins_Clark CSS-10 Battenberg Castelnuovo_del_Garda Año_459_adC Budha_(dios_de_Mercurio) Brot_und_spiele CHCM Castrotierra_de_Valmadrigal Canal_Sao_Goncalo CROEM Basso-Cambo Catalogus_Arborum_et_Fruticum_in_Horto_Edinensi_Crescentium Balugaes Benavente_(Hormigueros) Carcinógenos_probados Centro_de_Investigación_en_Ingeniería_Biomedica_de_la_Universidad_Politecnica_de_Cataluna Castillo_de_Scotty Caso_Restrepo Biblioteca_Wren Bankra Canigo_(Revista) Baccharis_linifolia Bajo_Mino Bill_Gold Carpintero_oliváceo Campeonato_Europeo_de_Judo_de_1981 Cavado_(subregión) Azul_(Argentina) Carlos_Missorini Castresana Caroline_Kathryn_Allen Bielorrusia_en_el_festival_de_la_canción_de_eurovisión Bailey_Willis Campeonato_Mundial_de_Esquí_Alpino_de_1932 Billings_(Oklahoma) CITV-DT Bandas_de_bollinger Cassipourea_elliptica Boo_chan Carlo_Maria_Buonaparte Boeing_747-800 Cabeza_de_fauno Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_1957 Bridgette_Kerkove Carlos_de_Borbon_Dos_Sicilias Bodega Bolt Campeonato_Mundial_de_Esqui_Acrobático_de_2001 Bateria_napoleonica_de_Gabarda Canal_Senoret Caraguatay_(Paraguay) Catedral_de_San_Esteban_(Toulouse) Cantón_de_Scey-sur-Saone-et-Saint-Albin

html map