Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Monothecium Hamad_bin_Khalifa Hidrácidos-Nomenclatura Antidisturbios Hakonarmal Habenaria_dilatata Guavaberry Anabolus Angical Arroyo_Sarandi_(Durazno) Gunaika_Chetviortaya Autodromo_oscar_alfredo_galvez Art_decó Historia,_crítica_y_apologética_de_la_Virgen_nuestra_señora_del_Pilar_de_Zaragoza Arabis_kennedyae Miyuki-chan_in_Wonderland Hurlock_(Maryland) Heterocéfalo Modelos_digitales_de_elevaciones Hector_Robles_Fuentes Harold_G._Moore Multiversidad Avestruces Hibiki Anastacio_Aquino Montigny_sur-l'Hallue Ayuntamiento_de_Santiago_Tlatelolco Huelga_de_tranvías_de_1951 Astoria_bydgoszcz Anojo Hipólita_Bolivar Arnebiola Arcángel_Corelli Angiografia_por_tomografía Hans_Robert_Jauss Asociacion_para_la_Organizacion_de_Ferias_y_Certámenes_Discográficos Aphanostephus Hazret_Sovmen HTTU_Aşgabat Mundial_de_futbol_de_1958 Autovia_A-73 Hector_Calori Autheuil_Authouillet Andreas_Wenzel Idioma_chino_min Huế Hoot_Gibson_(baloncestista) Ateismo_Judío Aparato_urogenital Heliamphora_folliculata Mogifonía Asama_(desambiguación) Heinrich_Göbel Asesor_político Mohamed_VII_(sultan_de_Granada)

html map