Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Alamania Vail_Colorado Vía_de_Hatch-Slack Concierto_para_piano_n_3_(Mozart) Chaunostoma_mecistandrum Chumbarda Viola_collina What_Cheer_(Iowa) Aellenia_glauca_ssp._lancifolia Zhina_Montilla_Avila Vauchretien Zenobia_(desambiguacion) Alcaucil_cultivado Chauffour_lès-Etréchy Vesteralen Agora_e_Tarde Columbia_britanica Vela_del_diablo Ximenia_borneensis Abierto_de_Estados_Unidos Zair_Azgur Waldron_(Indiana) Xandria Acceso_noroeste_a_alicante Club_Atletico_Villa_Teresa Cheffreville-Tonnencourt A_question_of_lust Wanderers Cofradía_Gastronómica_del_Real_Botillo_del_Bierzo Coche_de_policía Comunismo_de_izquierda Acatenango_Chimaltenango Cocos_australis Video_Poder Zigadenus_alpinus Acusación_constitucional_contra_la_Corte_Suprema_de_Justicia_de_Chile Club_Bàsquet_Santfeliuenc Adherbal_(Segunda_Guerra_Púnica) Chã Yebes_(Guadalajara) Colegio_del_Sagrado_Corazon_(Rosario) Citrullus_colocynthoides_var._citroides Cheondoísmo Acueducto_de_Bejís Abate_Gándara Cinturón_de_herramientas_de_Batman Vassa World_library_of_folk_and_primitive_music,_vol._8:_France Claudio_Husaín Yrurtia Chlamydanthus_tinctorius Villayerno_Morquillas Aeropuerto_de_Hermosillo Conophytum_sellatum Agrostis_kitaibelii

html map