Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carangoides_bartholomaei Campeonato_Panamericano_de_Rugby_1996 Bagdad_(Iraq) Caterham Benjamin_Huggel Bobsleigh_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Garmisch_Partenkirchen_1936 Bancaria Bodeant Castillo_de_Clos-Luce Benetton_(Ropa) Champions_Hockey_League Begona_Villamarín Baniyas Castro_Valnera Campeonato_de_Wimbledon_1880_Individuales_Masculinos Bombax_axillare Centenarios Carex_inclusa Carl_Stamitz Azucares Capítulos_de_Yin_Yang_Yo! C_lebrity Año_91 Becerro_de_las_Behetrias_de_Castilla Challenger_de_Salinas Bangana_gedrosicus Borgoña_(color) Ceburro Casa_minima Chaetaria_gigantea Balerisco Cadmeia Campanula_serratifolia_var._ciliatosepala Barbie_la_princesa_y_la_costurera Brianka Catalizador_de_energia_de_Rossi Budas_de_Bamiyán CA-673 Belen_rueda Bimota_GB1 Carlina_subacaulis Bedoll C_H_Dodson Castillo_de_la_Peña_de_Martos Banco_Bilbao_Vizcaya_Argentaria Batalla_de_solferino Belsetán Azul_(crater) Central_termica_Tarragona_Power Chamaepitys_trifida Azóia_de_Baixo Campiña_Sur_Cordobesa CH_146_Griffon Años_20_adC Catedral_de_Nuestra_Señora_de_Copenhague

html map