Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Tumba_tracia_de_kazanlak Galaxia_eliptica_M60 Gladiolus_communis_subsp._illyricus Iglesia_catolica_en_Austria Fresno_de_Río_Tirón Rubeae Ulmus_davidiana_f._suberosa Romero_peregrino Función_contadora_de_números_primos Franqueville-Saint-Pierre Fundacion_Villa_del_Cine Givonne Republica_de_indios_en_la_Nueva_España Renacimiento_en_Italia Gabino_Duran Rodolfo_De_Alzaga Iglesia_de_Saint_Gervais-Saint-Protais_de_Paris UHF_(serie_de_television) Un_réquiem_alemán Municipio_de_Hornet_(condado_de_Beltrami,_Minnesota) Fuente_conmemorativa_Buxton Geronimo_de_Aguilar Insatiable_(Canción) Twip Relaciones_Cuba-Union_Soviética Reporte Universidad_de_Bar-Ilan Fundación_Instituto_Neurológico_de_Colombia Municipio_de_Audubon_(condado_de_Audubon,_Iowa) Un_pez_dos_peces,_pez_fugu,_pez_azul Garcia_Cuartango Restorán Municipio_de_Moorefield_(condado_de_Harrison,_Ohio) Rodrigo_Garcia_de_la_Vega Imperatoria_hispanica Turcochipriota Rhodocactus_cubensis Reseña_histórica_de_Tauca Función_de_luminosidad_(astronomía) Gastronomía_de_Canton Fujian_SBS_Xunxin Ruta_Estatal_de_Nevada_375 Romanèche_Thorins GNOME Río_Escondido_(película) Iglesia_de_Santa_Maria_(Arzabal) Iglesia_Evangélica_Luterana_Española Gircourt_les-Viéville S_G_I. Reik,_en_vivo_desde_el_Auditorio_Nacional Full_Moon_o_Sagashite Fructuoso_de_tarragona Gert-Jan_Theunisse Tripolite Ike_Altgens

html map