Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Suso_Peña The_Palazzo Torneo_de_Kuala_Lumpur_2009 Spinacia_oleracea_subsp._glabra Synodontis_multimaculatus Torre_de_la_iglesia_de_El_Salvador Scottish_National_Party The_Broken Teorema_de_cook The_Unforgiven_III Shaci Teoría_de_axiomatica_de_conjuntos Segunda_División_de_España_1993/94 San_Cristóbal_(Táchira) Salvador_do_Monte Torricella_del_pizzo Santa_Ana_de_Manila Saulxures-les-Bulgneville Tarzán_y_el_Leon_Dorado_(pelicula) Tabasqueña Saurothera_vetula Tratado_Interamericano_de_Asistencia_Recíproca Termas_romanas_de_Lecrín Tour_de_California_2013 Smart_card Saint_Arnoult_des_Bois Salvatierra_de_Santiago Susve Spathicarpeae The_Maze_Runner_(film) Schistura_niulanjiangensis Sancha_ximenis_de_cabrera TIC Santa_Maria_Real_de_Nieva Tabebuia_suberosa Selma_Gürbüz San_Gabriel_(Ecuador) Tirsenios San_Agustín_del_Valle_Fertil Tiemopá Telstar_(satélite) Sleaze_Rock São_Marcos_da_Ataboeira Tratado_de_Tientsin Still_Broke:_Road_To_Rich Television_Critics_Association Torre_de_Éboli TecnoBahía Torneo_Apertura_2005_(Argentina) T._Rex Siete_sabios_de_Grecia Sandler Síndrome_de_Brunner Santa_María_de_la_Nuez San_Borja

html map