Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

IATIS Moulin_Rouge_(película) Gurrufito Montanas_Jangai Mirebeau Auguste_Frederic_Louis_Viesse_de_Marmont Harrah's_Entertainment Monasterio_de_Jesús_María_y_José_(Vélez-Malaga) Asplenium_scolopendrium_var._americanum Atriplex_oppositifolia Arrondissement_de_Montluçon Monolepta_epipleuralis Hòa_Bình IGN.com Anton_Vrede Hippocrepis_alpestris Antropología_teologica Henderson_(Texas) Homosexualidad_y_Taoísmo Hucal_(departamento) Arroyo_Mandisoví_Grande Anastatica Moenkhausia_naponis Hijos_de_H.J._Barreras Guangzhou_Evergrande_Football_Club Hungara Mogro Archipiélago_Madre_de_Dios Arteria_apendicular Autovia_gr_14 Apophylia_raffrayi Grupo_Gálvez August_Paul_von_Wassermann Armando_Rodriguez_Cervantes Montefalco Arenga_(botánica) ISO_3166-2:GE Guillermo_de_Habsburgo-Lorena Ansurio Gypsocallis_mediterranea Avenida_New_Lots_(línea_New_Lots) Happy_(Rolling_Stones) Movimiento_apostólico_de_Schönstatt Hedyscepe Anostomus_ternetzi Anos_450_adC Identificacion_proyectiva Grézels Arthur_George_Weidenfeld Asbel_Kikrop Huracan_Chris Hordeum_eriwanense HCSCCS Hexaglottis Antonio_Fernandez_Gomez

html map