Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Carduncellus_pinnatus Bárig_(Valencia) Balduino_de_ibelín_senescal_de_chipre Año_353 Benito_Menni Castel_Maggiore Campanula_jahorinae Carmilla_(single) Brassica_erucoides Carex_athrostachya Chalepus_ruficollis Bartolomé_jiménez_paton Bolshevik_(Timashovsk,_Krasnodar) Buried_Myself_Alive Barrera_israelí_de_Cisjordania Canton_de_Saint-Maixent-l'École-1 Carlos_de_Borbon_Dos-Sicilias Bob_dylan's_greatest_hits_vol._2 Batalla_de_catlabuga Brocchinia_uaipanensis Campeonato_Mundial_de_Turismos Carbonitruración Bernburg Barrio_alto_alberdi_(cordoba) Cabrerizas_Altas Centro_de_Estudios_Ribagorzanos Blooming_Grove_(Texas) Barcena_de_Cicero/Barcena_de_Ciceru Batalla_de_tenango Beagle_(novela) Bernard_L_Barker Central_Hidroelectrica_Dr._Gabriel_Terra Cantón_de_Sains-Richaumont Biznaga_malaguena Centro_de_Arte_Caja_de_Burgos Ceraunopatía Batalla_de_Cojedes Caecilia_corpulenta Cardamine_simensis Callejeros_demo Bibliotecas_Públicas_de_Seattle Capitulos_de_South_Park Capítulo_(Botánica) Canaletas Beatriz_Manchon Castillo_de_San_Carlos Boletin_de_la_Sociedad_Botanica_de_Mexico Chamaelirium_luteum Beatriz_Alva_Hart Cachirla_de_uña_larga Breuil-Bois-Robert Castillo_de_Almonecir Betz-le-Château Cantón_Centinela_del_Cóndor Cesáreo_Onzari

html map