Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Artes_decorativas_del_Museo_del_Prado Arterias_digitales_dorsales_del_pie Hyoscyamus_pictus HIP_82256 Av._Alcorta Guerra_de_sucesion_polaca Montreuil_sur_Blaise Huracán_Ernesto_(2012) Harina_de_huesos HSC_Condor_Express Ariomma_brevimanum IC_1011 Hierba_gatera Ardilla_(Raión_de_Ivanivka) Hidrometalación Antonio_de_Piñahermosa Monumento_Natural_Isla_de_Terreros-Isla_Negra Antonio_Carbajal Moho_Tani Arquitectura_medieval Analisis_armónico Anzola Mittelrhein_(región_vinícola) Moenkhausia_costae Mota_del_Cuervo Guangdong_Telecom_Plaza Monomma_babaulti Anaspis_poecila Monasterio_de_Sahagun Apophylia_hebes IRT_Flushing_Line Apendicitis_aguda Hexarthrius_davisoni Astragalus_adsurgens Arrecife_biótico Multicámara Auchenipteridae Aquileo_Parra Humboldt_County,_California Modular_(banda) Arthragrostis Montégut_Plantaurel Hipparcos_Catalogue Modelo_de_color_YUV Antonio_Rodriguez_Dovale Angele_Essamba Idioma_sorbio Anillo_de_castidad Morton_(Illinois) Hombre_de_ciencia,_hombre_de_fe HMAS_Perth_(D29) IJsselmonde_(isla) Ayuda_en_acción Moreruela_de_los_Infanzones_(Zamora) Hiroshi_Ōtake

html map