Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Uña_de_gato_en_el_Parque_Nacional_Yanachaga_Chemillen Municipio_de_Cinnaminson_(Nueva_Jersey) Tvchile Triángulo_agudo S_/C_de_Tenerife Municipio_de_York_(Dakota_del_Norte) Richard_Møller Función_W_de_Lambert Río_Jabalón Gene_Krupa Fuente_Obejuna_(Cordoba) Unidad_(partido_politico) Garza_enana_de_las_Galápagos Municipio_de_Van_Buren_(condado_de_Madison,_Indiana) Municipio_de_Kelsey_(condado_de_St._Louis,_Minnesota) Río_Tamiš Garam_Masala Rubárcena_(Cantabria) Rostros_de_bebe Geronimo_Olazabal General_Instrument_AY-3-8912 Una_novia_sin_igual Universidad_Gonzaga Municipio_de_Hinckley Ruta_Estatal_de_California_269 Municipio_de_Holly_Mountain_(Arkansas) Ria_del_Burgo Rue_89 Franz_Gomarus Uzès Reino_de_Rheged Municipio_de_Durbin_(Dakota_del_Norte) Rosa_Adriana_Díaz_Lizama Tàrraga Reservas_monetarias Ron_Fellows Roberto_Silva Robert_Stanford-Tuck Go_to_church Rio_Bakoye Ilderedo Ricky_Williams Fuerza_Democrática Tumbas_de_los_Reyes_(Jerusalén) S._Janaki Tzvetan_Todorov Trinidad_(Bolivia) Gaheris Romulea_jordanii Rio_San_Lorenzo Rio_Cambil Inhibidor_de_la_monoamina_oxidasa Funabashi,_Chiba Fundulus_diaphanus George_Hutchinson

html map