Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Severo_del_castillo Sophie_Schütt São_Sebastião_da_Giesteira Son_Rutlán Timb_-Lagr.f. Sanacja Taurinos Selección_de_beisbol_de_los_Estados_Unidos Supremo_Consejo_grado_33 Solenogyne Terapia_biologica SrBr2 Sarteneja Salvelinus_curilus Seleccion_de_fútbol_de_Malmö_FF Santísimo_Cristo_de_la_Sala_Capitular_(Las_Palmas_de_Gran_Canaria) Scarus_ovifrons Taio Sogny_en_l'Angle Scardinius_racovitzai Tono_Rosario Siglo_XVII_a._C. Templo_y_ex_convento_de_San_Francisco_de_Asís Saint-Juery Sinfonía_n.º_30_(Mozart) Seo_de_Manresa Tillandsia_maxima Sindicato_Vertical_(desambiguacion) The_Ballad_of_John_and_Yoko Sección_de_aforo Toros_de_nuevo_laredo Sant_Bartomeu_del_Grau Temporada_1953-54_de_la_NBA Sudarsana São_Simão_(Setúbal) Swiss-Prot Telegrafia_sin_hilos Señor_Milagro Togacantha_nordviei Sexo_grupal The_Perks_of_Being_a_Wallflower Talk_Show_(álbum_de_Pedro_Suárez-Vertiz) Tierras_remotas Saint-Pantaléon_(Vaucluse) Tercera_Cumbre_del_grupo_BRICS_2011 Sant_Ferriol Scaevola_coriacea Tranvía_del_Este The_Longshots Tanqueray Satureja_montana_subsp._montana Tension_eléctrica Salix_gmelinii Torneo_de_nottingham Terebinto

html map