Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Iñaki_Vergara Kankaanpää Kashiwazaki_(Niigata) Larrabetzu_(Vizcaya) Liliago Leopoldo_Enrique_Bautista_Villegas Jazz_tradicional Iñaki_Gaston_Crespo Ledergues Jacques_Bousquet Iv_concilio_de_toledo Internacionalismo_(política) Ivan_Sanchez_(atleta) Jonathan_Roughgarden Killzone_3 Kaákee Jorge_José_Benítez Instituto_de_Ciencias_y_Artes_de_Oaxaca Jaignes Lirón_castaño John_M_Hill José_Emilio_Blanco_Cabezón La_telaraña_de_Carlota_(novela) Lengua_anal Linea_C_4 John_Lewison_Gower Juan_de_Iciar Jose_de_San_Martin Le_Freney-d'Oisans Jamuna_Rani La_Gitanilla Liga_de_Fútbol_de_Hungría La_Romagne_(Maine_y_Loira) Jesse_Eisenberg La_guerra_de_los_mundos_(1953) Kyō_Kusanagi Islas_Moleques_del_Sur León_Pinsker La_viuda_de_Saint_Pierre Libro_del_caballero_zifar Invasiones_germánicas_en_la_Peninsula_Iberica Legalidad Lijar Jaime_(santo) J._Lee_Thompson Jázaro La_Sra._Vegano José_Ramón_Tebar K_(album) Le_Verdon-sur-Mer José_Félix_Patiño_Restrepo Las_aventuras_de_Bongo_Mickey_y_las_judías_magicas Jean_Baptiste_Christophore_Fusee_Aublet Ivrea,_Italia LGTB_/_LGTBQ

html map