Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Halfdan_Bronufostri Ariwara_no_muneyana Aniquilacion_de_materia Hayden_Lake Mundial_de_Futbol_Gay Mini_espias_2:_La_isla_de_los_suenos_perdidos Anisobrotica_donckieri Moulins-sur-Ouanne Análisis_de_la_marcha Hallomenus_nipponicus Antonio_de_Capmany_y_de_Montpalau Historia_del_Congo_R.D. Aristide_Bastidas Grupo_por_la_europa_de_las_democracias_y_de_las_diferencias Antología_su_historia_y_sus_éxitos Guayule Antonio_Parra_León Anko_Mitarashi Guaymi Argentina_latente Humberto_Horacio_Ballesteros Ano_138 At_sixes_and_sevens Antrostomus_sericocaudatus Asociacion_Cristiana_Vegetariana Análisis_vectorial Ministerio_para_las_relaciones_con_las_comunidades_europeas Monika_Bergmann Aozora_no_namida Huaca_San_Borja Monasterio_de_San_Francisco_(Santo_Domingo) Artajerjes_(Abos) Monte_de_Santa_Tecla Héctor_Napolitano Autreppes Monte_Dempo Herbertsmithita Historia_de_Espita Monasterio_de_Japca Astyanax_altior Héctor_Delgado_Román Andinuela_de_Somoza Movie_City_Premieres Mortadelo_y_Filemón_Los_bomberos Androrchis_spitzelii Anodontoides_radiatus Muchinga Mornac Mordella_madagascariensis Grupo_de_lenguas_Ibero-Romance Apolion Hola_Airlines Anos_840 Homage_to_Catalonia Aviación_Naval_Ecuatoriana

html map