Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mendham_Borough_(Nueva_Jersey) Prunet_i_Bellpuig Louhans-Cuiseaux Miami_(Texas) Raleigh_(Florida) Línea_250_(Interurbanos_Madrid) Prudencio_de_Calahorra Millbury_(Massachusetts) Lolita_Lebron Realismo_en_pintura Primitivo_Uno Lord_protector Premilhat Malargüe Manuel_Diez_Alegria_Gutiérrez London_School_of_Hygiene_and_Tropical_Medicine Gremio_Esportivo_Bage Mascarades Gottfried_Graf_von_Pappenheim Micrispa_scleriae Michel_Gerard_(politico) Raul_Garcia Luis_Gutierrez_Alliendes Precipitador_electrostatico Magna_steyr_MILA Proyeccion_de_Caldwell Protestantismo Mariano_Cuadra Puente_de_carlos_iii Pushán Puma_del_este_de_America_del_Sur Primera_República_de_Venezuela Mijail_Iosifovich_Gurévich Real_Club_Náutico_de_Barcelona Povondraita Rafael_Spottorno Medios_de_comunicacion María_Isabel_Maya_Pineda Rafael_Rodríguez_Fernández Mighty_B!_La_Súper_Abeja Pselaphostena_arnoldi_quadristrigosa Milan_Fust Lloret_de_mar Matanza_de_Cassinga Makaay Primera_guerra_Carlista Methanocaldococcaceae Prana-bindu Línea_B40_(Córdoba) Micropodabrus_diffusus Manen Luis_Barrera_Linares Raiz_colorá Psychrophrynella_wettsteini Puycelci-Gresigne

html map