Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Callispa_bicoloripes Baltasar_de_Zuniga Cadáver_de_Zuiyō_Maru Chaetura_vauxi Carduus_macrolepis Castillo_de_Creixenturri Carol_Gilligan Blaincourt_les-Precy Burtonsville_(Maryland) Baños_de_valdearados Chandrayaan_I Centineleses Centaura_de_las_montañas Bethersden Captacion_electrónica_de_noticias Carlos_Salom Carlos_Domingos_Massoni Boophis_solomaso Casas_cubo Cephaloleia_parvula Berezoutski Belize_District Bentley_S2 Cabuntalán Caudal_sólido Beatriz_de_Luna Bolling_Allerød Beaupuy_(Tarn_y_Garona) Caldisferáceas Castellón_de_Ampurias_(Gerona) Blues_de_Chicago Batalla_de_Arrás Celestino_del_Piélago_y_Fernandez_de_Castro Cecabank Basal_ganglia Campeonato_nacional_de_Estados_Unidos_1941 Carl_Gunne_Falthammar Centro_Cultural_Colombo_Americano_Cali_-_Palmira_-_Buga Chamonix_24 Benemérito_Cuerpo_de_Bomberos_de_Guayaquil BartPE Challenger_de_Heilbronn_2009 Batalla_de_Ixmiquilpan Baja_Silesia Bernardi_martorell Cayo_Atilio_Régulo_(cónsul_257_a._C.) Cassia_emarginata BLOOD Beth_Salom Campeonato_mundial_de_patinaje_artistico_sobre_hielo_de_1998 Cetopsis_caiapo Caballero_Negro Catevala_peacockii Belgrano_de_Cordoba Banco_malo

html map