Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Guillermo_Pereyra Atsuko_Enomoto Arrondissement_de_Saint-Pierre_Martinica Hyperolius_punctulatus Hiyō Avenida_paicaví Asnos Ansan_Hallelujah_Football_Club Animated_Portable_Network_Graphics Arco_Volcanico_de_las_Antillas_Menores Athlone_Town_FC Arteriae_digitales_plantares_communes Arroz_Parellada HP_webOS Arsac Guardadamas Monroe_(Maine) Hojicas_de_liebre ICBC Missègre Harmaja Astronesthes_gibbsi Historia_de_las_Islas_Malvinas Homalispa_mendex Milwaukee_(Wisconsin) Apeadero_de_Bom_Joao Angra_dos_Reis Hahniidae Mot_(Dios_semítico) Arturo_Torres_(Político) Gruta_de_Lombrives Gründerjahre Ananas_ananassoides Arteria_ciatica ICMPv4 Asarim Angel_de_la_guarda_mi_dulce_compañia Guildhall_School_of_Music_and_Drama_de_Londres Helen_Luz Monover_/_Monovar Arresto_de_Augusto_Pinochet_en_Londres Monarcas_hititas Apéndices_birrámeos Holacourt Movimiento_de_indignados_15-M Herzio Hormiguerito_plomizo Mona_Lisa_sumeria Ano_1264 Arthur_Chamberlain Attalomimini Arevalo_(humorista) ITF Munecas_de_Marín Modo_indicativo_en_espanol

html map