Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Campanula_allionii Camagüey_(desambiguación) Cascada_Sutherland Blažek Backyard-El_Traspatio Capricornio Borba_de_godim Añá Casa_Curuchet Capitulos_de_Kim_Possible Cantón_de_Saint_Jean_Pied_de_Port B.A._Rock_I Biblioteca_Braille_de_Japón Black_Shadow Banos_unisex Cauchy Ban_lam-gu Boissise_le-Roi Carex_aristata_var_glabra Carchemish Año_1786 Carex_egregia Castillo_de_Crathes Catreus Central_Nuclear_de_Brunswick Bruno_de_Würzburg Casa_Museo_de_Miguel_Hernandez Carlos_Duarte Batalla_de_Consuegra Canton_de_Chef_Boutonne Cayetano_Cordoba_Iturburu Carlos_de_la_rica Biblioteca_Real_de_los_Paises_Bajos Capilla_del_cristo_del_mar Barra_del_chuy Blackout_(álbum_de_Hed_PE) Bring_It_All_To_Me C.B._Plasencia Bnei_anusim Benjamín_Araoz Bella_de_día Baker_Island Bernie_Worrell CGT_Nº2 Borleña_de_Toranzo Boletín_Oficial_de_la_República_Argentina Boveycantharis_desertlcola Buddenbrooks Cardenal_Giuseppe_Bertello Bassariscus_sumichrasti Bear_Down_Chicago_Bears Carga_militar Cañada_de_Rio_Pinto Bahía_dvina Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1920

html map