Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bowiea_africana Capilaria_negra Cardiopatia Boyeux_Saint_Jérome Barcelona_Pl_Espanya Balagtas_(Bulacán) Cervera_del_Llano_(Cuenca) Bergantin_mercante_Espíritu_Santo Ballet_Imperial Blanquear Bezote Caligula_(actor_cómico) Casa_Consistorial_de_Algeciras Carles_Mani Bouray_sur_Juine Banco_de_Espana_(Almeria) Castillo_de_Alcuetas Biblidinae BPOL Cambiaras_(álbum) Campeonato_Europeo_de_Tiro_con_Arco_al_Aire_Libre_de_2010 Ceramica_mexicana Caillouel-Crépigny Carlos_Enríquez Boom_Boom Cereus_multiplex Cataratas_del_Iguazú Bollmannia_macropoma Bejual Beocia_(región_histórica) C.B._Granada Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_de_1903 Cervantes_y_lozada Benjamín_Solís_Menendez Bagrichthys_hypselopterus Banco_Popular_de_Marruecos Billabong Año_579 Blanca_del_majuelo Bombardeo_del_Aerodromo_de_Zaragoza Blue_Mounds Campeonato_Europeo_de_Atletismo_en_Pista_Cubierta_de_1978 Cereales_de_desayuno Basílica_de_la_Inmaculada_Concepcion Bom_jesus_do_monte Bodonal Benamiel Beipiaopterus_chenianus Campeonato_mundial_de_atletismo_de_1997 Bernardo_rodriguez_largo Caserío_Las_Molineras Bethlehem_(Nuevo_Hampshire) Beechcraft_Model_99 Bonrepos-Riquet Baek_kimchi

html map