Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cindy_Brown Cinq_Mars-la-Pile Cheuge W385 Aeropuerto_Internacional_Cataratas Aeropuerto_Nacional_de_Tamuin Yanis_Varoufakis Zarza_sin_espinas Vacuna_contra_la_poliomielitis Abel_mus Chuzhou Abies_lowiana_var._viridula Clorotiazida ATEL Clementina_de_Jesus Chichimeca_(Desambiguación) Vencidos_por_el_Tiempo Ad_dhahirah Zopherus_caudalis Zarramacos Zanthoxylum_aguilarii Alejandrina_"Nina"_Sicilia_Hernandez Velocidad_de_la_luz Yershov Clarkeara Wessington Aeropuerto_de_bangda Agallones Command_&_Conquer_Generals Aeropuerto_Internacional_Aime_Cesaire Webber_douglas_academy_of_dramatic_art Albatarrec William_Keith_Eley Commiphora_cuspidata Club_Industriel_de_Kamsar Clase_Holzinger Abel_Resino_Gómez Villabre Villar_Saint_Anselme Aberdaron_(Gales) Aeropuerto_Internacional_de_Multan Cocona Coenobius_nigricollis Yevgueni_Aleksandrovich_Golovin Walther_P38 Alberto_Achacaz_Walakial Constitucion_francesa_de_1795 Wisin_vs._Yandel:_los_extraterrestres_otra_dimensión Viktor_Faizulin Zetos Alan_(desambiguacion) Acceso_Condicional Contracción_mioclónica Chayahué Ciudadano_canadiense

html map