Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Hippolytia Antonio_Béguez_César Grupo_fotográfico_Les_XV Montigny_sur-Vence Henderson_(Míchigan) II_Epístola_de_Pedro Hyphessobrycon_roseus Arrondissement_de_Château_Thierry Historia_de_Concepcion Guadalupe_(archipielago,_Antillas) Muehlbergella Montjean_sur_Loire Heterocarpha ISO_3166-1 Gutierre_de_Cetina Arctotis_lawsoniana Monasterio_de_San_Bartolomé_de_Başkale Hódmezővasárhely Araticá Hipoxifilia Archipiélago_de_Fritjof_Nansen Arroyo_cordobes IRA_Oficial Ida_(Luisiana) Angraecum_clandestinum_var._stenophyllum Asociación_de_Fútbol_Calahorra Movimiento_Timur Arístipo_el_Joven Atriplex_subcordata_var._japonica Haworthia_semimargaritifera_var._major Argentinos_Jrs. Moyenneville_(Somme) Arterias_digitales_volares_comunes Armallones_(Guadalajara) Monstruo_de_frankenstein Mimosa_hemata Movimiento_de_amor_san_juan_diego Historia_del_Club_Universitario_de_Deportes_(futbol) Anhalt-Bernbourg Hilda_Herrera Homados Angat Heinrich_Hauser Ano_99_adC Ayudante_mayor High_School_Musical:_El_Desafio_(México) Gwathló Associació_d'Editors_del_País_Valencia Arboretum_Nacional_de_Estados_Unidos Arroyo_yerbalito Mor_Jókai Heliamphora Hombre_león Howard_(Wisconsin) Aphrodite_Live_2011

html map