Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Echeverria_(Subte_de_Buenos_Aires) Cérans-Foulletourte Distrito_de_Bududa Distrito_de_Lampian Altica_longicollis Cormobionte Douglas_Richard_Hofstadter Corrío Alyssa_Ashley_Nichols David_Jaffe Couffoulens Alyogyne_hakeifolia Criolita Corriente_electrica_estacionaria Ducado_de_Dantzig Edda_de_Winchester Corea_de_Huntington Amintor_(Macedonio) Cosmetico Criticable Eckartia Corpus_linguístico Corypha_decora Crusader Cremaspora Economía_social_en_Espana Cruz_y_raya.com Crucianella_vulgaris Cuadernos_de_fotografia Dolyns'ke_(Raion_de_Reni) Ana_Mae_Díaz_de_Endara Cristián_V_de_Dinamarca Courgenay_(Jura) E.J.Lowe Alouatta_seniculus_amazonica Cultura_de_Israel Ana_de_Cléveris_(1552_1632) Ecologia_Politica Deyeuxia_collina Crataegus_oxyacantha_var._monostyla Daniel_Ruiz_Mulas Día_de_Internet_en_España Cyananthaceae Distritos_de_montreal Convento_e_Iglesia_de_San_Pablo_(Valladolid) Cristian_Dávila Distrito_de_lince Cyclommatus_strigiceps_saltini DVD+RW_Alliance Alisma_plantago-aquatica_subsp._arcuatum Discos_no_autorizados_de_the_beatles Cáncer_broncogénico Cristalería Alekséi_Arakchéyev Distrito_de_Obersimmental

html map