Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Carla_Regina Casa_de_recogidas_de_Cádiz Centro_Europeo_de_Documentacion_e_Informacion_(CEDI) Celacantos Cano_de_Andres Campanula_lunariifolia Aše-guayakí Bicicross Canal_América_(Argentina) Cadafaz_(Gois) Beerawecka Bandera_de_la_XI_Región_de_Aisen_del_General_Carlos_Ibañez_del_Campo Caroline_Bennet Cambarellus_zempoalensis Cerinthe_lurida Carolinio Catch_phrase Batalla_de_teruel Campeonato_Femenino_Sub-17_de_la_Concacaf Baquerín_de_Campos_(Palencia) Berrogain_Laruns Ceroctis_tutshiana Cerezas_mollares_(fruto) Carpodetes Camarán Basilica_de_la_merced_(barcelona) Campanula_rotundifolia_subsp_linifolia Bastnaesita Carlos_Guillermo_Le_Normant_d'Étiolles Cardo_torito Blanquillo_jeja-blanca_de_Segorbe CENELEC Caja_Rural_Melilla Berrocalejo_(Cáceres) Brenta_(río) Benjamin_Hornigold Caucanthus_platanifolia Brontispa_veitchiae Cacaoperas Caignac Azucar_moreno_natural Carlos_Freile_Larrea Campeonato_del_mundo_de_campo_a_traves Carpegna Bol._Soc._Esp._Hist._Nat. Caminera_de_la_Puna Calle_Franklin_(línea_de_la_7_Avenida–Broadway) Ben_Sonnemans Carpe_diem_(desambiguación) Beauregard_Baret Blepharodes_cornutus_cornutus Baldomero_Fernandez_Ladreda Batalla_de_San_Marcos Biebrich Castillos_de_Lastours

html map