Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Belianes_(Lérida) Calden Bulbo_sensor_de_temperatura Caída_de_Sofía Baojia Carolina_de_Brunswick Boletus_appendiculatus CLARION_5.56 Castillo_de_Riba_de_Santiuste Camino_de_Santiago_a_Finisterre Bad_Religion_(album) Catara Bruce_Vilanch Bois_le-Roi Cerro_Caraigres Baltasar_Colon Cabo_Príncipe_de_Gales Bantia_fusca C-17_Globemaster_III Bateria_termica Cantón_de_Saint-Rémy_de_Provence Betula_lenta_var_populifolia Bobobo_bo_Bo-bobo_Dassutsu!_Hajike_Royale Carex_meekii Bula_de_Lucio_III_(1182) Caballo_Pinto Brontispa_simonthomasi Birmingham_City_Schools Bachir_Gemayel Castillo_de_Zahringen Brousse_le_Château Bernard_d'Espagnat Brassia_maculata_var._guttata Centrales_de_recursos_renovables Batalla_de_Anadan CRAN Capitulos_de_Siete_Vidas C_H_Waddington Bahía_de_Magdalena Calendario_de_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012 Base_aerea Bandera_de_la_Ciudad_de_San_Pablo Brillantaisia_nyanzarum Calzones_de_zorra Brunoy Botaničeskij_Žhurnal_(Moscow_&_Leningrad) Canal_de_Borgoña Azul_de_tripán Bértiz-Arana Batalla_de_las_guásimas Batilo Beaulieu_sur-layon Brótula_vivipara Cactus_pitajaya Cereus_perrottetianus

html map