Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Securicula_gora Sporting_Charleroi TRAPs Sociologia_política São_Miguel_da_Guarda Salto_(natacion) Silvio_Quinones Thiers_sur_Theve Tableau_vivant Selección_de_basquetbol_del_Perú Teodora_de_Trebisonda Tomasz_Hajto Sacrifice_(album_de_Motörhead) SkiFree Saint-Benoît-d'Hébertot Simón_Petliura Tamon Tan_de_repente Sch.Bip. Start_from_the_Dark_(album) Siroco_(S_72) Serie_040-2091_a_2127_de_Renfe Teodoro_Caillet-Bois Seasons Susan_Mayer Three_Dollar_Bill_Y'AllS Tecnicas_de_venta Sextus_Julius_Caesar Serie_Asia_de_Copa_Konami Silverdale Tierra_de_Alba_(Salamanca) Strumica Tomás_da_Anunciação St_Edward's_Crown Saint_Germain_d'Elle Stock_Aitken_Waterman Sustituto Sitio_de_Tortosa Sinfonía_n_º_31_(Haydn) Selena_Steele Tele_Merida,_S.A. Santomera_CF Saxifraga_aliciana Teleton_1998 Syed_Masood Scinax_blairi San_Vicentejo Sergey_Sosnovskiy Toliaga_blanca Shakespeare_in_love Thrasyvoulos Sexau Takeshita_Noboru Sussac Subaraneus

html map