Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Andrés_Guaicurarí Antonio_Raymondi Aparecida Homaloptera_yunnanensis Anglars-Nozac Attabignya Atenades_de_Traquinia Aristovoulos_Petmezas Hierba_del_carbon Asturiense Hecatombeon Australia's_Next_Top_Model,_Ciclo_7 Herniaria_fructicosa Henry_Lee_III Minería_en_Argentina Auto_segregación Hector_Colome Mornay_sur_Allier Arquidiócesis_de_Los_Altos Antonio_del_Rosal_Vázquez_de_Mondragón Homer_the_Heretic Anton_Arenski Hasán_Ruhaní Hipsifrones Montalembert Hediondo_de_Europa Arjánguelskaya Herpsilochmus_sticturus HKL Artemisia_absenta Henry_O'Neil_de_Hane_Segrave Antonio_Pitta_Malbrán Hendrik_Casimir Astyanax_dnophos Avenida_federico_lacroze Arpad_Toth Anisophyllum_emarginatum Antonio_Silio Hiperpolarizacion Ashland_(condado_de_Greene,_Nueva_York) Hispanos_en_los_Estados_Unidos Ibarreta Angel_Gonzalez_Muñiz Andrés_de_Almansa_y_Mendoza Aposturisoma_myriodon Holissus_unciger Hibiscus_squamosus Association_Sportive_Lyon_la_Duchère Himalrandia Ministro_del_Interior_y_Seguridad_Publica_de_Chile Hipica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Moscu_1980 Antolín_Faraldo Hyloscirtus_callipeza ISO_26262 Atriplex_sagittifolia

html map