Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Guillermo_II_de_Hesse-Kassel Movimiento_Revolucionario_Ocho_de_Octubre Hospital_Escuela_Eva_Perón Modern_Chess_Openings Guerra_Colonial_Portuguesa Mision_Heliográfica Andres_de_Jesús_María_y_José_Bello_López Modus_operandi Moranchel Miss_Moneypenny Heroica_Zitacuaro Montécheroux Grupo_de_Usuarios_de_SuSE IOA Animación_(informatica) Gótico_florido Asi_hablo_Zarathustra_(poema_sinfonico) Hombre_de_Davos Anibal_Pichuco_Troilo Mostillo Guillermo_Daniel_Rodriguez_Pérez Aquino Apoclada_diversa Guerra_Anglo-Americana Ian_Hacking Hormiguero_ceniciento I_lombardi Mogarraz_(Salamanca) Associação_Carlos_Barbosa_de_Futsal Heriberto_M._Galindo_Quiñones Autorreplicacion_del_ADN Augustin_von_Alveld Helicolenus_maderensis Göztepe_A.S. Arquitectura_(informatica) Hermanos_Podestá Monteverde Guiraoa_arvensis Gutierre_Marques_de_Careaga Modelado_del_relieve Monover Historiografia Avignon_les_saint-claude Monte_Paterno Arrazua-Ubarrundia_(Álava) Historicidad Mundo_Verde Hoy_trasnoche Aotearoa_magna Angulo_critico Homberg Arco_de_wellington Guadañero_rojizo Mingrelskaya Armas_Clifford_"Mike"_Markkula_Jr.

html map