Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mohamed_vi_de_marruecos Apio_Claudio_Craso_(consul_268_a._C.) Anos_720_a._C. Hippotragus_equinus Misión:_Imposible_vs_el_Mob Idioma_pascuense Antecedentes_del_porfiriato Anatoliy_Timoshchuk Arteria_umbilical_unica Ano_1060 August_Tercero_Foer Andrés_da_Silva Hederymove_Pershe Harry_Bannister Astragalus_missouriensis_var._accumbens I._C._C. Autobusero Asociación_Irlandesa_de_Fútbol Antiprisma_octogonal Montfaucon_(Gard) Guardia_Noble Guerra_anglo_irlandesa Guilandina Mordellistena_graciliformis Hsin-han_Lee Momisia_brevifolia Antonia_Ulloa_Martinez Atriplex_argentea Morra_(desambiguacion) Ardecha Atlamal_hin_groenlenzku Ministerio_de_Marina_de_Espana Haunted_Tales_for_Wicked_Kids Hierodula_membranacea Gymnocalycium_riojense_subsp._kozelskyanum Mufti_Mohammad_Sayeed Armando_Martin_Villalobos Apristurus_albisoma Idiomas_de_Guam Hocaba_(municipio) Guerra_Civil_Española_en_Ávila Heineken_Cup_1996-1997 Association_Sportive_Mont-Dore Herbarius_Latino Homostéleos Andorra_La_Vella Apagon_de_Nueva_York_de_1977 Guitar_Hero_Metallica Hamri_Al_Assad Guevarismo Moñitos_(Córdoba) Hass_(fruto) Género_epistolar Gudrunarkvida_III HBOS_plc

html map