Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Arceniega Arsen_Kotsoyev Anna_Sophia_Robb Iago_Falque_Silva Montagut_i_Oix_(Gerona) Hydrocleys_standleyi Arthrocereus_campos-portoi Asphodelus_tardiflorus Mortadelo_y_Filemón_-_100_años_de_cómic Aphthona_mimica Herald Atmosfera_técnica Himno_del_estado_de_México I_Region_de_Tarapaca_(Chile) Aulacoderus_iudicis Motten Aristolochia_eschscholtzii Ancon_(corregimiento_de_Panamá) Avenida_lexington_(manhattan) Arcipres_Grande Anthony_Keith_Gwynn Ariusia_conspersa Hiranyakashipú Anwar_el-Sadat Habsburgos Animita_de_José_Manuel_Balmaceda Mirny_(Arjanguelsk) Asphodelus_morisianus Aulo_Manlio_Voluso ArcelorMittal Artabano_de_Hicarnia Hydrangea_angustisepala High_And_Loud_Oy Hamburg_(Nueva_York) Astronomia_china Harttia_gracilis Angel_de_Estrada_(1840-1918) ISO_3166_2_CL Ministerio_de_Trasporte_de_Israel Anaolso Montañas_Blancas_(desambiguacion) Grupo_de_los_doce Heaven_and_Hell_(álbum_de_Vangelis) Heather_Matarazzo Idealismo_alemán Monochilon Hannoverisches_Magazin Mundial_de_Fútbol_de_1998 Huerto_de_las_Monjas Montanas_Blancas_(Nuevo_Hampshire) Archipines_peruviensis Aylesford Antonio_Romero_(politico) Mimido Hypochaeridinae

html map