Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jesus_Pabon_y_Suarez_de_Urbina Lenguas_malekula_costeras Lipoproteína_LDL Jose_Manuel_Arjona_y_Cuba Lassad Irene_Morgan Jose_María_Eça_de_Queiros John_Abercrombie_(agrónomo) Lebrija_(España) Libros_Sapienciales John_Oxley Jose_Ortiz-Echagüe Jose_T._Cantu Lirios_silvestres La_amenaza_de_Casandra Jardin_Botanico_de_Glasgow Ley_de_Ciencia_Tecnología_e_Innovación Labessière_Candeil La_Reunion José_María_León_Jiménez Juan_Bautista_de_Avalle-Arce José_Joaquín_Izquierdo Javier_Delgado_Prado Inténtalo La_Bouza Ivan_(nombre) Juncoides_campestris_var_vulgaris José_Carlos_"Conde"_Ramos Lerga Joe_Hunt La_jaula_de_oro_(película_mexicana_de_2013) Itagüi Ix_gobierno_constitucional_de_portugal La_Piedad_de_Miguel_Angel Jouhe Libertad_Académica La_potranca Labruyère_(Cote_d'Or) Jardín_Botánico_Alpino_Bruno_Peyronel Kazuya_Yuasa La_Chapelle_Hareng Juan_Jose_Estella Lew_Cody Literatura_pulp_gay José_Suárez_Olvera Klaus_Barbie Jano_Cornario Jose_Benlliure Jose_María_Mendiola_Insausti Lema_de_gauss La_Vicomté_sur_Rance Lago_Uru_Uru Jesus_López_Carril Les_Thons Larry_Rivers

html map