Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

José_María_Jiménez_Sastre Jozsef_bajza Lambeth_Walk Lethrus_submandibularis Islas_Ko_Kra Leopoldo_Laussat_Christiern La_Pasión_de_Olesa_de_Montserrat La_Neuveville_devant_Lépanges James_Frain Lannoy-Cuillere Let_Me_Blow_Ya_Mind Juan_José_Saer Juan_Carlos_Beca_Belmonte Isvara La_Madeleine_de_Nonancourt Juan_Bessarión José_Sebastián_de_Segurola La_Ñora_(Murcia) Instituto_Secular_Discípulas_del_Senor Linum_tenuifolium International_TAEK-WON-DO_Federation Lista_de_capítulos_de_Malcolm_in_the_middle Jhonatan_Esquivel Lauraceas Joseph_Eugene_Stiglitz Kellerm. Jose_Antonio_Fernández_Ordoñez Juan_Catalina Kaizoku_Sentai_Goukaiger Kisuke_Urahara Lamprologus_symoensi Liga_I_2013-14 Instituto_Geofisico_del_Perú Kantunil Laura_Linney Islote_de_Megaride José_Sabido_de_Vargas Juliet_(desambiguación) Laira Katherine_Hepburn John_Emerson La_10_(canal_de_television) Literatura_en_la_Republica_Dominicana La_Tayson,_Corazon_Rebelde La_última_vez_que_vi_Paris La_Gree_Saint_Laurent JICA James_Bond_007:_Nightfire José_Roberto_Dromi Jack_Duarte Ixmucané Juan_Claros_Pérez_de_Guzmán_y_Aragon_(†1556) Ivan_Semenoff Jose_Primo_De_Rivera Joan_Brull

html map