Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

José_Elizardo_Aquino_Jara Lista_de_comunidades_autónomas_españolas_por_población José_Leon_Ramirez_Reina Instituto_Tecnologico_de_Morelia Jose_Gorostiaga Kalnay Lanzadora Kristin_Clemet Letonia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_2004 Isla_Watkins_(Antártida) J_C_Poggendorff Laguna_de_Contrera Jumo_213 Laura_vicuna Kolomenskoye Lectora_de_CD Juncus_isthmiacus Inés_de_Francia Lil_Flip Lepanthes_crebrifolia Joseph_Schwartz Institución_Educativa_María_Parado_de_Bellido_(Barrios_Altos) Las_historias_de_marta_y_fernando Les_Bordes_(Yonne) Instituto_Nacional_de_Sismologia_Vulcanologia,_Metereologia_e_Hidrología Julian_Paniagua_Martinez István_Bocskai Invictokoala Le_Meix_Tiercelin Kristin_Chenoweth Juan_Henriquez_de_Villalobos Jealous Kloosterboer Lawrence_Roberts Jean_Michel_Basquiat Leyes_raciales_italianas Josep_Guía Lista_de_capítulos_de_Cuentame_como_pasó Jyvaskyla Jimeno_de_pamplona Irma_Martinez_Manriquez L'heure_d'ete Listenable_Records Karroo Juan_Jose_Omella_Omella Klaus_Cabjolsky José_Luis_Calderon Lily_Harvey Kœur_la-Grande Jose_Luis_Nunez Laureano_Nazar Lista_de_espacios_naturales_de_la_Region_de_Murcia Jose_Luzan_y_Martínez Kosmos_435 Leon_Gabalas

html map