Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Atractylis_ovata_var._simplicifolia Halimium_halimifolium_var_multiflorum Helianthemum_apenninum_f_stoechadifolium Hidron Grupo_Koc Aulacophora_circumcincta I_A_V_A Guerras_bizantino_otomanas Monclus_(apellido) Hycleus_bothae Henry_Charles_Andrews Guildhall_School_of_Music_and_Drama_de_Londres Mokawloon_al-Arab Idioma_tailandés_septentrional Mont-l'Éveque Ano_1045 Habana_Eva Huevos_mimosa Heffron_Drive Humulus_scandens Angloamerica Idioma_umbundu Molteno Harvey_Milk_High_School Henri_Prince_of_Orléans Hora_babilonica Minamoto_no_yoshitomo Antifonario_mozárabe_de_la_Catedral_de_León Monomma_foveolatum HYLAS Angel_Alcalde Arteria_carotidotimpanica Hernicos Argyroderma_testiculare_var._pearsonii Mitra_Kukar_FC Heterostachys ICATI Hipococloide Historia_de_Comoras-Mayotte Historia_del_departamento_del_cesar Arauá Andrea_Gómez Hot_Time/_A._~answer Angol_(estacion) Miloševic Hierba_de_la_prostata Montegut-en-Couserans Montagny Anurag_Kashyap Géry Hisopo Muerte_(The_Sandman) Ano_1943 Harold_Gómez Haplosomoides_chimmatra

html map