Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mengistu_Haile_Mariam Provincia_de_Maniema Longhair_&_Doubledome Mentrida Lógica_de_Port_Royal Premio_Andròmina_de_narrativa Lock Lluís_Dilme_i_Romagos Makoto_Saito_(luchador) Megalognatha_chevalieri Premier_League_2009_10 MTV_Live Redigobius_balteatus Línea_no_regular Loranca_(Fuenlabrada) Provincia_de_alicante Pseudidiops Rafael_Gonzalez_Madrid Raninoidea Mario_Leguizamon Priscilla_K._Coleman Masa_(alimento) Raghuvaṃśa Marquesado_de_tarifa Luis_Corvalan Miguel_Angel_Godinez_Bravo Mariano_Agrelo Malleus_Maleficarum_(álbum) Maybe_Tomorrow_(álbum) Louis_Joseph_Gay-Lussac Gran_Cebu Marie_Joseph_Paul_Yves_Roch_Gilbert_du_Motier Rahal Louis_Hippolyte_Boileau Real_Expedicion_Botanica_del_Nuevo_Reino_de_Granada Masters_1989 Puente_del_Metro_de_Kiev Mariano_Cobian Mercedes_Benz_OC-500 Marsascala Ranita_caricorta Magdalena_Sibila_de_Prusia Google_Picasa Manniophyton_chevalieri Pueblo_El_Oro Los_doce_linajes_de_soria Mario_díaz Microrregión_de_Cametá Marcha_Imperial Primera_Carga_al_Machete Marco_Valerio_Maximo_(cónsul_289_a_C.) Los_discípulos_de_Emaús_(Milan) Lycopsida Manuel_Corachán Mercy

html map