Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jorge_Luis_Ochoa_Vasquez Jonelle_Allen Juicy_Salif Jose_Pasillas La_venganza José_Peñarrieta José_Francisco_Pena Isla_Dawanshan José_M._Hernández_(astronauta) Kiwi_(gentilicio) Leonardo_Andollo_Valdes Jose_Marín_Verdugo Kitsoulis Josefina_Santos Joseph_Miégeville K_Schum La_alegre_pandilla Lista_de_canales_de_TV_en_Espana/Tabla Kate_Ryan Joyas_de_la_corona Jean-Marie_Loret Jesus_Chavez_Cabrera Juan_Quintero_Munoz Ley_de_bandidaje_y_terrorismo Lenguas_joisanas_centrales Julio_Cesar_Chávez_Jr. Lenguaje_ordinario Juan_Alvarez_de_Caldas Kinetoplastea Isotémnido La_pelicula_de_Stitch Leptaulax_dentatus José_Enrique_Rauch Jerarquia_Espiritual Jendouba_(gobernación) Ivry-sur-Seine Krar Kill_A_Watt Jardín_Alpino_Betty_Ford Literatura_bohemia Jardin_de_Plantas_Tintóreas_de_la_Ciudad_de_Takasaki Interstella_5555_-_The_5tory_of_the_5ecret_5tar_5ystem Jose_Maria_Otero_de_Navascues Lago_Sasykkol José_Gregorio_Calderón La_Méaugon Jonathan_Cherry Isla_de_Barents La_Caida_del_Halcon_Negro Lebennin Juliet_Anne_Virginia_Stevenson Lengua_Maori Iridomyrmex Limari Labourgade

html map