Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

CentroCentro_Cibeles Bill_Conklin Berta_Perelstein_de_Braslavsky Black_Flag Berinda Champigny_sur-Marne Castillo_de_la_Magione Carilda_Oliver_Labra Bobby_Singer Carmen_Polo Bastian_de_Nordeflycht_Echiburu Benjamin_araoz Castello_di_Serravalle Castel_del_Rio Bandera_de_oregon Bob_Orton Castellanoleonesa Bathygadus_dubiosus Beltrán_Perez_Jose_Mª Birobidján Boris_González C.B._Lleida Bandera_de_XI_Region_Aisen_del_General_Carlos_Ibanez_del_Campo Castillo_de_Escarlà C.A._Basáñez Bergua Bolivar_(canton) Año_1651 Bandera_de_maracaibo Calopteryx_(género) Barranca_del_Teich BDT Cecil_James_Sharp Bortigali Bob_Tutupoly Batalla_de_Busa_Gallorum Bookz Beaumont,_Texas Celga Cardos_alcachoferos Chants_de_la_résistance_populaire_chilienne Ballet_de_san_francisco Champagné_Saint-Hilaire Castanet_Tolosan Cecilia_Blanco_Garcia Bandera_de_ASEAN Batesville_(arkansas) Carelia Best_western_international Braz Baldur_von_Schirach Canada_Rosquín Centro_Nacional_Naval_Medico Bastión_(desambiguación) CA_Penarol

html map