Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hormiguera_(Cantabria) Ibrahim_Aslan Haggerty_Award Hierba_de_la_flámula Huesillo_de_santo Apistogramma Angel_Gonzalez_Crego Atentado_en_la_Carrera_Novena_de_Bogotá Antonio_Juliano Idioma_miskito Historia_de_San_Cristobal_y_Nevis Aventuras_de_un_niño_irlandés Mobile_Gundam_Seed_Destiny Género_pastoril Guerra_de_Sidi_Ifni Araba_/_Álava Historia_clinica_electrónica Historia_Club_Atletico_Newell's_Old_Boys Morpholycus_costipennis IGC Hort._Berol. Atersa Antropología_Urbana Hycleus_amabilis Arcadia_(Ohio) Annapolis_(desambiguación) Henrietta_(Carolina_del_Norte) Antoine_Marfan Hot_(álbum_de_Inna) Anita_Pointer Animales_salvajes Arenas_de_petróleo Mirror_test Apterin Ayoze_garcia_perez Hellsing_The_Dawn Ham-sous-Varsberg Historia_del_Japon Monasterio_de_Sant_Llorenc_prop_Baga Arquidiócesis_de_Zaragoza Arthroleptella_drewesii Hay_mucho_rock'n_roll Andres_Perez_Thomas Antonio_Miguel_Diaz_Rodríguez Hierba_de_las_piedras Animus HHHH Animalico Association_Sportive_de_Salé Guerras_búlgaro-serbias Mina_(Nuevo_León) Grigoriy_Dobrygin Austrotriconodontidae Hércules_Brito_Ruas Hydrangea_hortensia

html map