Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Juzestán Lavid_de_Ojeda Josep_M_de_Porcioles LASS Labergement_du-Navois José_Martinez_"Pirri" Javier_Fernández_Lopez Istiklol Literatura_daguestana Levitar Las_Provincias_Television_Valenciana_(LPTeVa) Lama_glama_glama John_H_Holland J_M_Coetzee Ivo_de_chartres La_rica_Vicky Kaviraja Juan_Bernabé_Palomino Kapsalon Juan_Federico_I_de_Sajonia Jennerstown Jardín_de_las_Damas Listado_de_capitulos_One_Piece Krishnadasa_Kaviraja_Goswami Joaquin_Ruiz-Gimenez_Cortés Isla_Afelpada_del_Sur John_Cassin La_De_Da La_Vanguardia_(pcia._de_Santa_Fe) Instituto_San_Antonio_de_Benagéber Lista_Europa_Ecologia Jeremias_preve_la_destrucción_de_Jerusalén Le_Mepris Jose_M._Hernandez Lengua_aglutinante Kelper La_emboscada Intersticio La_Califa La_caida_(Goya) Lidia_Falcón Juan_José_Roson_Pérez Juanito_Rodriguez Javier_Gómez_Serrano Kenita_Larraín Khasekhemui Libro_del_cavallero_Çifar JF_17_Thunder Lithoxus_pallidimaculatus Juan_Piqueras_Martínez Kassaman Jefe_de_Gobierno_de_la_Ciudad_Autonoma_de_Buenos_Aires Königsberg_in_Bayern Kara-kitai Lavoûte-Chilhac

html map