Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cavalier_Rampin C._A._Valtierrano Brachypodium_allionii Campeonato_Mundial_de_Atletismo_de_1997 Calle_Marques_de_Larios Blanca_I Café_Gurzuf_(Samokhvalov) Castle_Pines_North Badacsony_(vino) Benjamin_Thomsen Barrio_Huertos_Familiares Balansaea_glaberrima Cazador_blanco,_corazon_negro BWV_565 Benjamin_galindo Basanta Barril_de_Jerez Boa_Esperança_do_Sul Cannelle_(Corcega_del_Sur) Año_468_adC Barrio_Centro_(Córdoba) Cabildo_de_Luján Carrera_del_Año Bernat_Margarit Carlos_Nobrega Castilla-La_Mancha Bosroger Bay_Bridge Caldo_colorao Campo_Largo_do_Piauí Biobio Bryconops_durbini Batalla_de_Neerwinden_(1793) Carabus_praenoricus Bandera_de_Vaupés Carlo_Lizzani Balián_de_ibelín_señor_de_arsuf Campeonato_de_Europa_Sub-17_de_la_UEFA Campana_naval_de_la_Guerra_del_Pacifico Barbaraella_mainae Cayo_Graco Cardiostigma Batalla_de_Ospino Carolina_Muzzilli Carlos_Maurrás Brahne Centro_Financiero_Internacional_de_Guangzhou Cayrac Carlos_Muzzio_Sáenz_Peña Campb.-Young Cedrela_toona_var_nepalensis Cazuza_O_tempo_não_para Batalla_de_Aboukir Cantón_de_L'Isle_en_Dodon Batalla_de_Gualdrás

html map