Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Aube_(río) Gruyeres_(Friburgo) Hospital_General_de_la_Plaza_de_la_Salud Hakea_amplexicaulis HD_145825 Armando_(historietista) Arctocephalus Guianodendron Assazer Minoridad Hemos_perdido_a_nuestra_Lisa Honto_ni_atta_kowai_hanashi:_Jushiryo Aomori_Japon Anomodonto Herbes_(Castellon) Ichijo Mont-Saint-Martin_(Isere) Asbjörn_Kristinsson_Morthens Mision_Estero_de_las_Palmas_de_San_Jose_del_Cabo_Añuití Antiguo_dólar_taiwanes Aschamia Apogon_atradorsatus Grupo_de_Acción_Rápida Anisacate_(animal) Asplenium_filare Mozilla_Foundation Guerra_de_la_independencia_de_Argentina Gynandrobrotica_nigrodorsata INDES Ibn_al_Haytha Municipalidad_de_Caska Hanibal_el_Gadafi Idioma_rético Hospital_General_de_Agudos_“Dr._Ignacio_Pirovano” Hieracium_pilosella Anodonthyla_moramora Montagny-lès-Seurre Avienus Antonio_Riviello_Bazan Armene_macroalata Arry Asociación_Revolucionaria_de_Mujeres_de_Afganistán Monmarves Heracleides Henry_Clinton HD_34078 Ar HKL Augusto_Codeca Ancistrostigma Arco_de_triunfo_de_barcelona Andrew_Cunningham Mota_del_Marques_(Valladolid) Arfeuilles Monaslim

html map