Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Biblioteca_de_la_Universidad_de_Zambia Campanario_de_Los_Dominicos_(San_Mateo) Bycanistes_bucinator Byron_Katie_Mitchell Camerata_de'_Bardi Balché_(Temax) Bayoneta_Tipo_30 Cambridge_(Iowa) Benifaiò Ceroctis_braunsi Beto_vázquez_infinity_(álbum) Cantón_Biblián Belloy_Saint_Leonard Batman_(serie_de_televisión) Bart_Van_den_Bossche Burnin'_Up Centavos_de_dólar_de_Ecuador Cefeo_(astronomía) Bethany_Dillon Carlos_Manuel_Morete C.H.Hasse Bolbocaffer_vacivum Calendas_de_san_fernando Babbitt Biblioteca_nacional_de_Birmania Año_bisiesto_comenzando_en_miercoles Bunny_Chow_(película) Cerro_Ybytymi Capitulos_de_Las_aventuras_de_Sonic_el_Erizo Casa_chorizo Basilea_Campina Años_1370_a_C Brazoria Campeonato_de_España_de_Fútbol CBTA Babies_&_Bathwater Canón_Rodman Capilla_del_Ángel_de_la_Guarda_de_la_Mezquita-Catedral_de_Córdoba Campeonato_Nacional_de_Rodeo_de_1965 Cercha Canarium_kipella Cena_de_Accion_de_Gracias Campeonato_mundial_de_boxeo_aficionado Cedral_(São_Paulo) Barcelona_C Carneiro_(Amarante) Bosnia_&_Herzegovina Bachman_turner_overdrive Canton_de_Saint_Quentin-Centre Canaseraga Caryopitys_edulis Beatriz_Pichimalén Bagnères_de-luchon Bomberman_II Benedetto_varchi

html map