Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

María_de_Brabante London_Business_School Melanocharacidium_auroradiatum Luis_A._Ramirez_Martínez_y_Güertero Mario_Murillo Región_de_Shinyanga Maderismo Pseudecheneis_intermedia Mariscal_Bessieres Manuel_de_Balmaceda_Ballesteros Luis_G_Iberni Real_Sporting Proposición_(gramatica) Maleza Rafael_Laffon Magis_Iglesias Goldsmiths_University_of_London Primera_Republica_Eslovaca Línea_46_(Media_Distancia) Luces Marquesado_de_la_felguera Lorgies Mamen Mikhail_Vasilievich_Ostrogradsky Martin_Cortes_(c_1510-1582) Primeros_ministros_de_Nunavut Lockheed_Modelo_10_Electra Pyrrhocactus_chaniarensis Memorias_de_Idhun_el_cómic:_La_Resistencia_Revelación_(1_Parte) Regimiento_2°_de_Línea Mana,_Maná_(canción) Maquilea Martincourt_sur-Meuse Luis_Lusquinos Megaelosia_goeldii Quincenal Melanina Los_pitufos_y_el_Cracucas Gordón Raúl_Navas_Paúl Psalydolytta_kittenbergeri Luz_Maria_Sapag Manothrix Mentira_Fresca Publio_Cornelio_Dolabela_(consul_283_a._C.) Menomonie_(condado_de_Dunn,_Wisconsin) Luis-Tomas_de_Borbon-Condé_Valois Puente_Romanico_de_A_Ramallosa Manchester_Iunaited Primer_Renacimiento ReadyBoost Lizette_Lombó_Alarcón Puente_elevadizo Michael_Monroe Gressy_(Vaud)

html map