Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Bidis_(cigarrillos) Bhang Caulanthus Bloque_capitalista Cacique_Garabito Bloomfield_Hills Cars_Toons_(Toon_Disney) Cats_(musical) Baronía_de_Santa_Pau British_Cactus_and_Succulent_Journal Belén_Lopez Capul Birdw. Año_244_adC Bellida_major California_State_Route_79 BMW_R1100_GS Cateterización_de_Swan_Ganz Bases_de_datos Bernadotte Belogorsk_(Amur) Capsula_(fruto) B.A. Carrollton Buddy_Bolden Camilo_Valdivieso Bugs_(canción_de_Pearl_Jam) Base_Aérea_de_la_Isla_Ascensión Canton_de_La_Trinite_Porhoet Bioética Bicicleta_de_Oro_Francesa Chantal_Mouffe Camiguin_Narrow-mouthed_Frog Batallon_de_Auxiliares_Argentinos Blicca Basílica_de_Birnau Caamaño Base_aérea_de_Vélizy_–_Villacoublay Badia_&_Cía. Campeonato_nacional_de_Estados_Unidos_1909 Calle_Vitoria Beta_x Bonifatiuskirche_(Wiesbaden) Cedovim Bhesa_robusta Campana_del_Dragon Bupleurum_handiense Bioconservante Buxus_obtusifolia Campeonato_Mundial_de_Balonmano_Masculino_Juvenil_de_2009 Callangate Carabus_macedonicus Bob_Wallace Calyptochloa CYMU

html map