Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carpocoris_mediterraneus Carne_Cruda_2.0 Batalla_de_Budapest BSCW Blood_Ritual_(album) Carnival_Phantasm Calisto_(satélite) Boldumsaz Carex_alpestris Camptostoma_imberbe Cesar_Caneda Campo_(desambiguación) Campeonato_Mundial_de_Vela_de_2011 Cantón_de_Port_sur_Saône Cantón_de_Pau_Est Católico_romano Boris_Johnson Botelhos Basilica_Menor_Nuestra_Señora_de_las_Misericordias_(Santa_Rosa_de_Osos) Blancanieves_y_los_siete_pecados_capitales Canón_White Catedral_de_Nuestra_Senora_de_la_Asuncion_(Yakarta) Bettancourt_la-Longue C.C.Towns. Castillo_de_caracena Braillard_Poccard Basket_Case_2 Black_Douglas Bbc_archives Bandera_de_la_República_de_Tartaristan Bucloc Chapelle_(Glâne) Catedrático_de_Universidad Campeonato_Mundial_de_Biatlon_de_1992 BLAA Belkis_ayón_manso Brain_Age Camargo_(municipio_Tamaulipas) Calypso_(Jean-Michel_Jarre) Batalla_de_Caaguazu Bernardo_de_la_maza Calaveras_literarias Casas_de_Don_Gomez_(Cáceres) Cecilia_Calderón_Prieto Bertsoak CRAMA Carpa_de_playa Camposanto_(Italia) Central_termoeléctrica_Petacalco Centro_de_deportes_el_palo Azoyu Campeonato_Mundial_de_futbol_sala_de_la_FIFA_2004 Casa_de_Nemanjić Bettlach_(Soleura) Basicranodon

html map