Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Dactylispa_bodongi Departamento_de_San_Carlos_(Salta) Crimson_II Cristian_Fabián_Díaz Amoret_(Misuri) Diacantha_albidicornis Cândido_Godói D-AMPS Criminal_(banda) Cristal_Oscuro Crecimiento_diaúxico Derecho_sucesorio Côte_des-Neiges-Notre-Dame-de-Grace Dulce_Nombre_de_María An-22 Copa_MX Dani_Martínez Aleurocanthus_cinnamomi Allendea Copa_Radivoj_Korac Cubicweb Dos_listas_muy_listas César_Jaimes Díos Dakṣāyaṇī Cuarteto_de_Madrid Desafío_2005:_Cabo_Tiburón,_Chocó,_Colombia Alvaro_de_Córdoba Cáliz_de_Ardagh Daito_ryū_Aiki_jutsu Eckbolsheim Dudley_Puppy Alma_y_vida_(obra_de_teatro) Costo_de_vida Coprosma_repens Cornelius_Vanderbilt Díptico_del_duque_de_Urbino Dialeurodes_dubia Diferencia_de_potencial Corning_(Wisconsin) Economía_de_Espana Edificio_Galería_Rivadavia Don_deLillo Czibor Ducha Alexander_Rodríguez Desigualdad_de_boole Cumberland_(Ohio) Alfonso_Sanchez_Herrera Dimitrios_Deligiannis Departamento_de_arauco Curtiss_C_46_Commando Democracia_popular Alfredo_Orellana_Moyao Cruceña

html map