Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Sudamericano_de_Futsal_Sub-20_de_2006 Santos_Luzardo Tratado_Montealegre_Velasco Toshizo_Nishio Siempre_estaré The_Buddha_of_Suburbia_(álbum) Théoneste_Bagosora Teoría_de_la_Causación Syu Secretaria_de_Economia_(México) Scoliopus Sitio_de_Breda_(1637) San_Juan_Ixcoy Sinfonía_Linz Siroco_(L_9012) Semigorski Sebastián_Oscar_Rulli The_Blacklist Saint_Benoît_la-Chipotte Suzuka_(manga) Sphoeroides_lobatus Semana_roja_(España) Textura_musical San_Juan_del_Río_Dgo Saga_Hardar_ok_Hólmverja Stepán_Krashenínnikov Sean_Rooks Soy_tonto_y_además_lo_se Salicaria_spicata Sweat_/_Suit Saint-Pauloise_FC Tab_Ramos The_Best_of_Jethro_Tull_-_Vol_I Saint-Germain-l'Aiguiller Svetasvatara_Upanishad Sapag The_Pierces Sonic_Studium Torre_del_Infantado_(Potes) Sociedad_Española_de_Neumologia_y_Cirugia_Toracica Templo_de_Redlands Santuario_de_Nuestra_Señora_de_Regla_de_Chipiona Tom_O'Keefe Thonningia Sumbaviopsis_albicans_var._disperma Señal_sonora Santa_Maria_Imbaro The_Virginian_(película_de_1929) Santa_Cruz_de_Moncayo Satiá_Bhama Sociedad_Americana_de_Arquitectos_Paisajistas Talhas Sonia_Castedo_Ramos Seleccion_de_Uruguay Thanagar

html map