Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Triózidos SKA Río_kabul Trolebús_de_Merida Righteous_Babe_Records Unquadnilium Rhopalosomatidae German_Colón_Doménech Revuelta_de_Kengir Unión_Conservadora_Estadounidense Tu_Sólo_Tu Iglesia_de_Santa_María_de_Montserrat_de_Pedralbes Revista_de_cine_encadenados Rita_Kleinstein Robert_Lauer UCI_WorldTour Municipio_de_Ridgway_(condado_de_Gallatin,_Illinois) Fresnay-l'Eveque General_Superior_de_la_Compañía_de_Jesus Municipio_de_Elkhorn_Grove_(Illinois) Rory_MacDonald Ikimono_Gakari Tây_Nguyên Geranium_angustifolium Galasek Freyssenet U_31_(2005) Municipio_de_Rostraver Two_International_Finance_Centre Ginny_Hoffman Rutas_más_altas_del_mundo Galipán Geum_nutans Rubia_purpurea Ingeniería_de_Software_Avanzado Ilsa_la_tigresa_de_Siberia Túneles_de_Deskarga Municipio_de_Poplar_Grove Una_casa_de_locos Universidad_de_Santo_Tomás_en_Manila Trichosantha Georg_Wadenius Reuil-en-Brie U.S.M._Bel_Abbes Iman_(física) Tres_cimas_de_lavaredo Georg_conde_de_Münster Geografía_de_Islandia Glaciar_de_Kangshung Roberto_Ruiz Usuki_(Oita) Municipio_de_Orrum_(condado_de_Robeson,_Carolina_del_Norte) Munomer_del_Peco Iglesia_de_Nuestra_Señora_de_las_Virtudes_(Villamartin) Fuente_de_la_doncella

html map