Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Paso_del_río_Guadalquivir_por_Cordoba Phlebotomus_papatasi Pabellon_de_la_Capital_(Pekin) Ola_de_calor_europea_de_2003 Pan_de_Azucar_(Río_de_Janeiro) Nam_Trung_Bô Pomponio_Amalteo Portillo_(Apellido) Neodistemon Palacio_Ducal_de_Módena Parque_Botánico_y_Zoológico_de_la_Nación_Navajo Pedro_Mejía Pelentaru Nuestra_Señora_de_Las_Lajas Owusu-Ankomah Pantano_de_Tomisato Pablo_Gabas Nilo_Espinoza Phallichthys_tico Portada's Operacion_brasileña_para_la_liberación_de_seis_secuestrados_de_las_FARC Phragmipedium_xerophyticum Orestea Oligosarcus_bolivianus Nirrta Pei-ho Mónica_Cahen_D'Anvers Pandanus_prolixus Noelia_Lorenzo_Monge Por_qué_no_te_callas Porto_Brandao Piri_Weepu Petrona_C_de_Gandulfo PR:ALE Nippon_Budoukan Oides_quinquelineata Papaver_somniferum Nicholas_Barker Odontolabis_siva Pavo_del_Congo Patrulla_Acrobatica_Jacob_52 Playa_Campos Organizacion_territorial_de_Mongolia Organizacionterritorial_de_Siria Neuvelle-lès-Voisey Pino_morisco Polaridad_(lingüistica) Partido_Socialista_Obrero_Español_(España) Método_de_cifra_repartidora Peperomia_arabica Parthenocissus_quinquefolia Orlyval Paracheirodon_innesi Musica_brasilena Pepin_Jimenez

html map