Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Almacenamiento_distribuido Alinor_Albuquerque_Azevedo Das_Kunstwerk_im_Zeitalter_seiner_technischen_Reproduzierbarkeit Diario_la_Nacion Cuclillo_broncineo Amura_(cabo) Aliado_importante_extra_OTAN Dinamarca_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004 Cosmos_188 Domènec_Puigredon Diputacion_Provincial_de_Toledo Ducado_de_Gandía Amuleto_de_Monkey_Island Directo_a_la_luz Amphicoma_aurata Cyanandrium DESC David_Politzer David_Lyons Conversion_análoga-digital Cítara Debra_morgan Ana_Maria_Barbany Ambiente_Educativo_Virtual Disjunto Ecuacion_de_Schrodinger-Pauli Daniel_Guérin Cristóbal_Zaragoza Coso_(tauromaquia) Ali_Khamenei Amarante_(Piaui) Crédito_kármico Alyssum_maritimum_f._argentatum Devincenzi Alexander_Keyserling Daneboe Diuraphis_noxia Allopythion Copa_Libertadores_1965 Almacén_13 Día_europeo Día_de_America_en_Asturias Ecuación_de_tiempo Alopecurus_creticus Diana_Bellesi Americamorfosis Dar_el-Suhl Amanecer_del_nuevo_siglo_(revista) Dick_Tracy Alfonso_Sánchez_Martínez Crisis_económica_de_Chile_de_1982 Amadís_de_Gaula Denis Dalzellia Corticata

html map