Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Snubber_para_diodos Tanna_(género) Selinum_spinosum Sö_335 Tireóforo Saint-Michel-Mont-Mercure Sharmell_Sullivan Saint_Pierre_sur_Doux Sant_Bartomeu_d'Erta Temporada_2005-2006_del_A1_Grand_Prix TV_Pública_HD Sobrepelliz Thaminophyllum Shidehara_Kijurō Sainte-Alvere Sphyraena San_Martino_in_Pensilis Tecnologias_de_la_Información_para_la_Modernización_de_las_Administraciones_Publicas Saint_Germain_sur-École Torre_de_Santa_Ana_(Cullera) Santa_Apolonia_(Metro_de_Lisboa) Sistema_Kubitzki Santa_Biblia Salto_de_Apoquindo San_Andrés_de_Bedrinana Toros_de_nuevo_laredo Sulzheim Terranova_da_Sibari Teorema_de_torsión_de_Mazur Torre_del_castillo_de_Alloa Sentencia_Arbitral_de_Guadalupe Schweighouse_sur-Moder Sílice Sultanato_Benimerín Tiempo_de_las_Dificultades Stade_de_la_Beaujoire Svipdagsmal Scream_Childhood Sultanas Teresa_Münchmeyer Tramandai Segundo_Viloria_Escarda Second_party Terminator_T-7RPI Suyo_(Imperio_incaico) Senorio_Chimu Senki_Zesshō_Symphogear Tenebrionoidea Saint-Martin-la-Méanne Shannon_(cantante) Tatiana_Troyanos Santos_de_los_ultimos_dias Tersonia_brevipes Thjazi Seleccion_Espanola_de_Horseball

html map