Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Arte_de_china Arte_de_Teotihuacán Hipnos Hibiscus_armeniacus Idioma_Istrorumano Hidrovía_Parana_Tietê Angélica_Ruvalcaba Montes_pasiegos Halcon_(marvel) Hepadnavirus Morbecque Guarromán_(Jaen) Avenida_Ruiz_Huidobro Miranda_de_Duero_(desambiguación) Historieta_espanola Hoboken_Verzeichnis Grupo_Puig Aulo_Cornelio_Coso_(cónsul_343_a._C.) Halloween_H20:_20_añoas_después Antonio_Ortiz_Mena IOS_4 Guillaume_de_l'Hopital Guillermo_ortiz_gil Historia_singapurense Msnm Hartford_Hellcats Angren Ataques_cardiacos Arroyo_Naquiñá Miss_Texas_USA Asociación_de_bancos_de_mexico Homologacion_Suboficiales_Fuerza_Publica_de_Colombia Antiguo_dolar_taiwanés Montmirail_(Sarthe) Anthelephila_burckhardti Monasterio_de_Haghpat Headcrab Mordellistena_iridomela Azis Historia_de_Concordia_(Entre_Ríos) Harima Aulo_Aternio_Varo Hoki_(nengō) Monte_San_Lorenzo Argyrosomus António_José_de_Almeida Hermandad_del_Cristo_de_San_Agustín Armageddon_1999 Hormiguero_gorjeador Hormonas_hipotalamicas Hastings_(Nebraska) Arturo_Munoz Hygrophila_(Gastropoda) Hermandad_de_los_Estudiantes_(Madrid) Monte_Taigeto

html map