Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Guerra_de_petrodólares Atom_rhumba Gustavo_Adrian_Cerati Architecture_In_Helsinki Gunitado Homalopsinus_humerosus Mito_del_auriga Mosteiro_de_Fraguas Antonio_Perez_Carrillo Gunnera Guerra_de_Secesión_estadounidense Ayuntamiento_de_málaga Guerras_Ruso-Turcas H-C-H Helen_Schucman Gumiel_de_Izán Monte_Dajt Historia_del_budismo_en_Espana Anselmo_de_Almeida_Machado Audur_Jonsdóttir Mira_Monte Grupo_Halcón Mosaico_cultural_canadiense Modulación_(telecomunicaciones) Antherura Arroyo_Santa_María Movimiento_obrero_en_España HMS_Challenger Arroyo_del_Aguilon Asociación_Deportes_Olímpicos H.Baumann Asegurado Andrzej_Pstrokoński Hay_poco_rock_&_roll Historia_del_español Anteojitos_amarillo Anders_Svensson Hapagfly Anguloa_uniflora_var_treyeranii Monzon_(Huesca) Henry_Pu_Yi Antepomerania August_Wester Hierba_santa Aramon_Formigal Monsho Holofonía AntarDhvani Hemiphractidae Aumero Hiroki_Kuroda Grupo_Línea_XYZ Autechaux_roide Hesperanthus Molins_(Alicante)

html map