Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Amygdalus_communis_var._amara Cryptonanus Amagasaki_(Hyogo) Denominación_de_Origen_Chacolí_de_Guetaria Distrito_de_Concepcion Distrito_de_san_pedro_de_pilas Dominio_magnético Cultura_Llolleo Discogobio_bismargaritus Copa_Interamericana_1987 Distrito_de_Chennai Cypress_Hills_Brooklyn Cuadrado_crural Desiertos_(album) Echochrome Cretaceas Cosenza_Calcio Alex_Galvez Célula_parietal Corrupcion_en_Espana Corticô_da_Serra Direccion_General_de_Movilización_Nacional Cushing_(Iowa) Amaranthus_blitum_var._nanus Dasyurus_maculatus Cry_Lincoln Dulovo Decadontia Diotherisoma Corryocactus Cultura_neolítica Drenaje_(ecuación) Deportiva_Pilonesa Datagram_Congestion_Control_Protocol Dalibor_Stevanovič Cuencas_hidrograficas_de_Colorado Cristina_Torres Cromosoma_Y_Adan Distrito_de_Bordeaux Alice_Sapritch David_Korenfeld David_Simon Damofón Drakes_Branch_(Virginia) Amy_Dumas Cúa_de_Verreaux Copa_América_de_2007 Cálao_arrugado Daequan_Cook Desmoncus_mitis Diego_Manrique Dirigible_Norge Cuatro_dias_de_Dunkerque Alphonse_de_Lamartine Doris_Wells

html map